Underground Americà

Cap de setmana llarg que ens dona temps per moltes coses, i una d’aquestes és la música i si és per acompanyar la nostra ment en les nostres sortides en moto, doncs avui li dediquem la setmana a l’Underground Americà.

A principis de la dècada de 1980, quan la primera onada de bandes de punk va començar a actuar per si mateixes i la creixent escena del rock alternatiu va ser cada cop més dominada pels grups britànics de post-punk i els de new wave, una sèrie de bandes nord-americanes van començar a fer música nova que va ser una reacció deliberada a aquests desenvolupaments.

Mentre es van deslletar del punk, les bandes underground americanes van tendir a afavorir un paladar musical més ampli (les influències de rock dur, psicodèlia, roots rock, folk-rock i country-rock eren les més comunes), tot i que van continuar dominades per guitarres elèctriques i una perspectiva lírica que abastava la intel·ligència sense pretensions exteriors.

Aquestes bandes també tendeixen a afavorir els segells independents i les gires de baix pressupost, també hi té a veure la necessitat, ja que gairebé tots eren ignorats per les grans discogràfiques, obligant-los a trobar altres vies per presentar la seva música.

Tot i que van ser progenitors de l’escena hardcore punk, els Black Flag també van ser els principals pioners de l’escena underground nord-americana, creant de fet una xarxa de gires indie a través de diversos anys de treball implacable; el segell de la banda, SST, també va ser una influència crucial, llançant discos de Minutemen, Meat Puppets, Husker Du, Dinosaur Jr. i altres bandes clau que van empènyer l’agressió del punk de l’estranger cap a direccions noves i provocadores.

El Midwest va demostrar ser un potent caldo de cultiu per a l’underground nord-americà, amb The Reemplacements, borratxos però sincers de Minneapolis i els brutalment sorollosos Big Black i Naked Raygun de Chicago guanyant nombrosos seguidors de culte, mentre que Sonic Youth i els Swans eren els governants d’un enclavament dissonant de la costa est, els comerciants nòmades de soroll psicològic de Texas, els Butthole Surfers, estaven deixant un rastre de terror a tot el país, i els Mission of Burma de Boston van demostrar ser poderosament influent i predictius durant la seva curta vida.

A mitjans dels anys 80, l’avenç comercial inicial de R.E.M. (que eren membres tangencials de l’escena malgrat la seva presència al segell semi-gran I.R.S.) alhora van donar una nova visibilitat a l’underground nord-americà i van posar les primeres escletxes a l’armadura de la comunitat tan unida.

A principis dels anys 90, el treball dur i l’èxit relatiu de diverses bandes underground americanes importants van demostrar finalment ser la tendència del moviment; molts dels actes més importants del moviment van ser cortejats per les grans discogràfiques (on la majoria no va trobar un públic important als Estats Units, tot i que alguns van sortir millor a Europa), i amb l’avenç de Nirvana a finals de 1991, l’underground va començar a trencar-se, en la seva majoria dividint-se en rock alternatiu (per a les bandes més accessibles comercialment) i rock indie (per als seus homòlegs menys compromesos).

I aquí va una llista representativa de tot això:

Via: AllMusic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *